Vätternrundan 2012-06-15

Hur har formen varit och hur har träningen bedrivits senaste tre månaderna?

 

Philip Lenekrantz:

Har dragits med hudåkommor (läkarens kommentar: "Åh fy fan!"), regnväder likt den värsta hösten ever och flytt. Dessutom har jag missbedömt hur kort tid tre månader är och hur svårt det är att bygga upp uthållighet på cykel. Cyklade en del i april men sen kom min dipp. För ca tre veckor sedan började min träning på allvar. Har sedan en vecka tillbaka försökt ta cykeln till och från jobbet (Julita-Katrineholm/Katrineholm-Julita). Har dessutom genomfört några distanspass (enligt min mening) á 3,5-5 mil. Jag tränar även fotboll två gånger i veckan (+match).

 

Klas Persson:

Formen har varit lite upp och ned. Förkylningar och formtoppar har avlöst varann. Jag har satsat mest på att toppa formen till Göteborgsvarvet, vilket gav resultat eftersom jag gjorde PB och vann den prestigefyllda Brödrakampen. Dessvärre har cykelträningen blivit lidande.

 

Hannes Persson:

Träningen har varit helt inriktad på löpning fram till Göteborgsvarvet. Har försökt köra ett långpass (över 15 km) och ett intervallpass i veckan. Har hittat en bra träningsgrupp som kör intervaller en gång i veckan, vilket varit kanon. Har svårt att göra intervallpass ensam. Kände mig skapligt förberedd och i bra form innan Varvet. Efter har jag känt mig sliten och legat lågt med träningen för att hitta glädje och motivation. Sista månaden har varit förstörd av förkylningar som kommit och gått.

 

Daniel Eriksson:

Jag fick en ordentlig reaktion efter Vasaloppet med rejäl förkylning och halsont vilket gjorde att jag knappt kunde träna alls under en månad (23/3-17/4). Därefter har jag kommit igång ordentligt med mängd- och grundträning. Jag har varvat mellan cykel- och löppass för att göra mig förberedd för såväl Stockholm marathon som Vätternrundan. Jag är således mycket bra grundtränad, men inte formtoppad inför något av loppen.

 

Hur många mil eller timmar har du bedrivit cykelträning i år och vilket är ditt längsta pass hittills?

 

Philip Lenekrantz:

Jag har fått ihop 58 mil i skrivandet Mitt längsta pass hittills är 3,5 mil + 3,5mil (med en paus på ca 3 timmar när jag hjälpte Dala att flytta ut från sin lokal i Katrineholm).

 

Klas Persson:

Alldeles för lite! Mellan tummen och pekfingret... ca 40-45 mil har jag nog fått ihop. Längsta passet har varit på ca 9 mil.

 

Hannes Persson: 

ag rivstartade vätternsatsningen med att köra motionsloppet Hisingen Runt den 20/5. Blev 114 km sittandes längst bak i en klunga. Har försöka få så många mil i benen som möjligt (och kanske framförallt i rumpan...)! Satsar på ett längre pass i veckan, gärna över 10 mil. Ofta är stressen av ett annalkande lopp den bästa motivationen. Har fått ihop ca 35mil totalt i år.

 

Daniel Eriksson:

Enligt Vätternrundans hemsida så bör man ha cyklat 100 mil för att vara ordentligt förberedd för loppet, men jag är nöjd med att ha kommit upp i 50 mil (ca18tim) eftersom jag även genomfört 33mil löpträning (ca 30tim). Det har varit en utmaning att få till mängdträning i både cykling och löpning (inför Stockholm Marathon) utan att dra på sig skador eller sjukdom. Mitt längsta cykelpass är Ceresloppet 120km den femte maj som tog ca 4tim 30min att genomföra.

 

Målsättning för Vätternrundan? (Stämmer ryktet att teamet ska åka tillsammans till Hammarsundet 26km innan tävlingen börjar?)

 

Philip Lenekrantz:

Min målsättning är att ha roligare än vad jag hade under Vasaloppet (borde vara rimligt). Hoppas också på att slippa punktering eller annat cykelhaveri. Skippar allt som har med tid att göra för att kunna njuta mer av tävlingen. Gällande detta rykte; Jag hänger på "teamet" så långt jag orkar. Finns kraften kvar de sista hundra meterna kan jag bjuda upp till spurtkamp

 

Klas Persson:

Målet är att ta sig runt under 11 h. Jag blir besviken om vi inte klarar det. Fast det skulle vara extremt väder eller cykelhaveri som skulle sätta stopp för oss i Team D.E Hälsa. Jag hoppas att vi kan hänga ihop så länge som möjligt.

 

Hannes Persson:

Målsättningen har hela tiden varit sub 10. Jag hoppas att TEAMET håller ihop så länge som möjligt, då jag tror vi har stor nytta av att åka i grupp. Sen vet man aldrig vad som händer på vägen med punkteringar osv.

 

Daniel Eriksson:

Efter att inom loppet av en månad ha genomfört Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon samt ha Vätternrundan framför mig så har jag bestämt mig för att sänka ambitionsnivån något för cykelloppet. Kroppen känns för närvarande rejält sliten, så målet är framförallt att ta mig i mål! I huvudet har jag dock en vision att korsa mållinjen på mindre än 12 timmar. Jag hoppas vi kan hålla ihop teamet så länge som möjligt, eftersom jag tror det är roligare att mala på tillsammans i över tio timmar än att göra det själv

 

Hur ska du toppa formen sista veckan?

 

Philip Lenekrantz:

Har precis bytt till nya däck. Ska cykla ett kortare pass sista veckan samt spela fotbollsmatch på onsdagen. De återstående dagarna blir vilodagar innan startskottet går på fredagskvällen. Kolhydratladdning får bli segerreceptet!

 

Klas Persson:

Toppar formen med vila samt fotbollsmatch på onsdag. Sista cykelpasset genomfördes söndagen innan loppet, 3 mil i bra tempo.

 

Hannes Persson:

Sista dagarna handlar helt om att bli frisk från förkylningen, för att ens ha en chans att ta mig till start på fredag.

 

Daniel Eriksson:

Sista veckan kommer framförallt att bestå av vila och energipåfyllnad (såväl fysiskt som mentalt). Har genomföra ett cykelpass med fartlekskaraktär på måndagen innan loppet för att väcka cykelmuskulaturen. Dock visade det sig att kroppen fortfarande är rejält sliten efter Stockholm marathon och benen inte var det minsta pigga. Jag ställer därför in det tänkte tempopasset på onsdag, och hoppas kolhydratladdningen sista dagarna kommer att göra underverk :-)

 

Sista lägesrapport från TEAM D.E.HÄLSA, innan det bär iväg mot Motala för start av Vätternrundan 2012 kl 22.24.

 

Uppladdningen kan sammanfattas med "Ömsom vin, ömsom vatten". Med mindre än 12 timmar till start av Vätternrundan 2012 finns det inte så mycket att göra för att förbättra formen, utan det handlar om att ordna de "små" detaljerna för att optimera möjligheterna samt undvika missöden under det kommande kraftprovet. Sista dagen kommer fokus att ligga på kolhydratladdning samt energiladdning i Mässtältet och framför storbilds-tv:n i Motala för att följa fortsättningen i fotbolls-em. Hoppas på framgång både på gräsmattan i Kiev för Sverige som på Asfalten runt Vättern för TEAM D.E.HÄLSA.

 

Stort minus - sjukdom i teamet!

Teamets mest rutinerade cyklist, Hannes Persson med hela en genomförd Vätternrunda, har fått lov att ställa in sitt deltagande i cykelloppet pga krånglande luftrör. Övrig deltagare i temeat lider både med Hannes (som missar loppet) och med oss själva (som tappar en stark cyklist att ta rygg på).

 

Stort plus - utökat antal teammedlemmar!

Teamets deltagarantal kommer (trots Hannes olyckliga avhopp) att utökas under Vätternundan till fem personer. Henrik Johansson och Ulf Karlsson (båda med förflutet i Julita) kommar att starta tillsammans med TEAM D.E. HÄLSA. Skönt att vara fler som bidrar med både fysisk och mental energi.

 

Plus - nyservade cyklar.

Såväl Philip som Klas och Daniel har lämnat in sina racercyklar på serivce för att minimera risken för tekniska missöden under loppet.

 

Plus/minus (osäkert) - vädret.

Enligt väderprognoserna ser det ut att bli uppehåll hela vägen fram till Jönköping, sen finns det större risk för nederbörd när vi tar oss upp längs Vättern på västra sidan. Regnjackan är nedpackad!

 

Sista timmarna innan start

 

Med mindre en två veckor mellan Stockholm marathon och Vätternrundan kände jag (Daniel) att det inte skulle vara möjligt att uppnå visionen "Vättern runt på mindre än 11 timmar". Kroppen kändes tom på energi och benen svarade inte alls under det sista cykelpasset innan loppet. Jag bestämde därför innan loppet för att vara nöjd med min prestation bara jag tog mig i mål, så att jag fortfarande har möjlighet att genomföra En Svensk Klassiker 2012.

 

TEAM D.E.HÄLSA (för dagen bestående av Daniel Eriksson, Philip Lenekrantz, Ulf Karlsson, Henrik Johansson och Klas Persson) kom till Motala redan vid 15-tiden, trots att vår starttid var 22.24 på fredagkvällen. Vi hade således gott om tid att gå runt i det gigantiska mässtältet och köpa på oss diverse nödvändiga och mindre nödvändiga prylar. Enervits energipaket, benvärmare och cykelglasögon hamnade i min varukorg (det skulle vara intressant att veta hur stor försäljningen är under Vätternrundan, då mässtältet vid Göteborgsvarvet som är häften så stort har en omsättning på ca 20miljoner).

 

Det är fantasiskt vad fem Vätterndebutanter kan stressa upp och trigga varandra under sju timmars väntan på cykelstart :-)

 

- Hur mycket gel- och energibars har du med dig?
- Hur många lager kläder behöver man på natten?
- Ska du ha med dig regnjacka? Tror du verkligen att det kommer att regna, det är ju strålande solsken idag!

- Hur hårt ska däcken vara pumpade? Håller däcken bättre om de är hårt eller lätt pumpade?
Hur fort ska vi cykla? Ska vi hålla ihop hela vägen? Vad händer om en person får punktering, ska alla vänta då?

 

Med två timmar till start tog vi oss till målområden för att kolla på storbilds-tvn som visade Sverige-England. Tror aldrig att jag varit så ofokuserad och ointresserad av en match där Sverige spelar mästerskapsmatch som denna gång - mitt fokus låg enbart på cyklingen! Vi hann se Englands 1-0 Innan vi i halvtid begav oss till cyklarna för att göra de sista justeringarna (sätta på reflexer och lampor, fylla på flaskor och däck etc) .Sverige hann göra både 1-1 och 2-1 utan att det berörde mig nämnvärt.

 

Trots att vi var så gott som färdigklädda redan två timmar innan loppets start, så fick vi nästan springa till startfållan när det var vår tur att beges sig ut i juninatten (jag hann därför inte pumpa mina däck, som inte fått luft på ca två veckor). Precis innan vi cyklar iväg får vi det mindre glädjande beskedet att England har kvitterat till 2-2 mot Sverige. Sen går starten!

 

Upplevelser från Vätternrundan 2012

 

Motala - Gränna 80km

Under Vätternrundans första etapp höll hela TEAMET ihop. Vi lyckades tillsammans med fyra andra cyklister skapa en liten klunga som höll ett riktigt skapligt tempo, med målet att nå Jönköping med snitthastigheten 30km/h,Tempot var dock väldigt ojämnt, beroende på vem som anförde klungan. Redan så här tidigt i loppet kom en antydan om att att vi under detta dygn hade olika pigga ben och skulle få lida olika mycket under resten av resan.

 

Första etappens 80km tog 2h 41min att genomföra vilket medförde en snitthastighet på 29km/h.  

 

Gränna - Bankeryd 34km

När vi kom till Gränna kl 01:15 så klarade inte Ulf och Daniel av att hålla det höga och ryckiga tempot som resten av klungan höll, utan sackade efter i en uppförslöpa. Efter kisspaus i Gränna och energiitnag i Jönköping med rådslag bestämde sig Philip och Klas för att stanna i TEAMET, medan Henrik (som var riktigt pigg i benen) bestämde sig för att cykla på egen hand för att ta sig i mål på en bra tid.

 

Andra etappens 34km tog 1h 59min att genomföra vilket medförde en snitthastighet på 18km/h.


Bankeryd - Hjo 63km

Kl 02:56 lämnade vi Bankeryd. Tack vare ett längre stopp i Jönköping (ca 10min) med intag av energi så kände sig både Ulf och Daniel piggare i benen. Vi hamnade i en större klunga som höll ett lyckades återigen hålla ett högt och JÄMNT tempo. I takt med att natten övergick till gryning så började duggregn bli allt mer intensivt.

 

Tredje etappens 63km tog 1h 53min att genomföra vilket medförde en snitthastighet på 32km/h.


Hjo - Aspa 71km

Kl 04:49 kom vi genomblöta av det ihållande till regnet till Hjo. Vi gjorde ett längre stopp (ca 10min) för att äta och sätta på oss de eventuellt torra kläder vi hade med oss.

 

Fjärde etappens 71km tog 3h 14min att genomföra vilket medförde en snitthastighet på 22km/h.

 

Aspa - Medevi 29km

Kl 08:04 lämnade vi Aspa. Under denna del av loppet började samtliga deltagare i TEAMET att bli fysiskt och mentalt slitna av drygt 9 timmars cyklande på natten i regn. Det är under denna slutfas av loppet som vi har som mest nytta av varandra för att peppa varandra att fortsätta kämpa i det vidriga vädret.

 

Femte etappens 29km tog 1h 33min att genomföra vilket medförde en snitthastighet på 19km/h.

 

Medevi - Motala 23km

Kl 09: 36 lämnade Medevi för att ta oss de sista dryga 2 milen till målet i Motala. Även om regnet avtar något så sitter vi ändå och skakar av kyla på våra cyklar. Aldrig någonsin har 2 mil känts så långt (särskilt då Klas får punktering 5km från mål, vilket tar 10min att laga med skakande fingrar). Kl 10:50 korsar vi oerhört nöjda och slitna mållinjen i Motala. Ingen av oss känner i detta läge för att någonsin genomföra Vätternrundan igen.

 

Sjätte etappens 23km tog 1h 14min att genomföra vilket medförde en snitthastighet på 22km/h.

 

Resultat från Vätternrundan (300km) för deltagarna i TEAM D.E.HÄLSA

 

Daniel Eriksson:

12:26:00 (snitthastighet 24km/h)

 

Klas Persson:

12:26:00 (snitthastighet 24km/h)

 

Philip Lenekrantz:

12:26:00 (snitthastighet 24km/h)

 

Ulf Karlsson:

12:26:00 (snitthastighet 24km/h)

 

Hannes Persson:

DNS (kom ej till start pga sjukdom)

 

Din upplevelse av Vätternrundan med tre månaders distans?

 

Ulf Karlsson:

Fortfarande väcks olust i närhet av en cykel

 

Philip Lenekrantz:

Hade en ganska bra runda trots vädret. Klart det var jobbigt men fick passa på att njuta då jag märkte att Dala för en gångs skull hade det tuffare än jag själv! Kan kanske tänka göra om det nån gång

 

Hannes Persson:

Fick lungsäcksinflamation veckan innan, supertrist att missa loppet.

 

Daniel Eriksson:

Hade det väldigt tungt på cykeln eftersom kroppen fortfarande var rejält sliten efter Stockholm marathon som var knappt två veckor tidigare. Tusen tack till mina lagkompisar som hjälpte mig i mål :-)

 

Klas Persson:

VR är såhär i efterhand ett ganska ljust minne, trots det dåliga vädret. Jävligt viktigt att vi höll ihop! Fast jag är inte jättesugen på att cykla igen. Får ge det några år!