42.195 meter biokemi - detta händer i kroppen under ett maratonlopp

Med nio dagar kvar till min maratondebut i Stockholm så förbereder jag mig mentalt för loppets 42km. Nedan kan du följa med på en en rundtur i kroppen för att få reda på vad som sker under ett maratonlopp.

 

Kroppstemperatur

Ungefär 70 procent av energin som produceras i musklerna omvandlas till värme, vilket gör att kroppstemperaturen ökar med 2-5 grader under ett maratonlopp, beroende på rådande väderförhållanden.


Svettflöde

För att hålla ner kroppstemperaturen svettas kroppen ut upp emot en liter svett per timme. Du behöver därför dricka ungefär en halv liter sportdryck i timmen för att kompensera vätske-, salt- och mineralförlust.


Blodtrycket

Blodtrycket ökar stadigt under loppet trots att blodådrorna vidgar sig för att hålla trycket nere. När du korsat mållinjen sjunker dock blodtrycket snabbt, vilket kan göra dig yr om du inte varvar ner genom att fortsätta röra på dig i lugn takt.


Volym av blodplasma
Blodplasmans volym minskar med i genomsnitt 4,7 procent under ett maratonlopp till följd av att man svettas. Det medför att blodet tjocknar och att hjärtat måste arbeta hårdare för att kunna pumpa runt blodet.

 

 

Kolhydratlager och blodsocker

Efter ca 30km så är förråden av kolhydrater i princip tömda och kroppen tvingas övergå till andra mindre effektiva engergikällor. Istället ökar kroppen fettföbränningen och större mängd mjölksyra utsöndras i musklerna, vilket medför svårigheter att bibehålla tempot. Du upplever den berömda "väggen".

 

Vikt och kroppsfett

Löpare minskar ungefär 2,5 kg i vikt och förlorar i genomsnitt 6,1 procent kroppsfett

under ett maratonlopp.


Kroppslängd

Fotisättningens stötverkan mot marken motsvarar ungefär ett tryck av den dubbla kroppsviken, vilket kan göra en maratonlöpare två centimeter kortare efter loppet.


Någon annan som blir sugen på att springa ett maraton? :-)

 

(källa Runners world juni 2011 och januari 2012)

Kommentera gärna inlägget:

Bloggarkiv