Hur jag får ORK till att TRÄNA

De vanligaste (bort)förklaringarna till att vi människor inte lyckas få till en regelbunden träningsrutin är:

- Jag har inte TID, det är så mycket annat jag måste göra...

- Jag ORKAR inte, eftersom jag är så trött av allt jag måste göra...

- Jag har inte LUST och känner mig inte MOTIVERAD...


I artikelseriens första del som publicerades igår, behandlades problematiken med att få TID till TRÄNING. Idag skall jag beskriva hur jag går tillväga för att få FYSISK ORK till TRÄNING, medan det imorgon är det MENTAL LUST till TRÄNING som beskrivs. Förhoppningsvis kan du hitta någon strategi som du har nytta av för att få till en regelbunden träningsrutin.


Fysisk ork (kraft) till träning


Tre fysiska faktorer som kan sätta käppar i hjulen för att få till en regelbunden träningsrutin är SKADOR, SJUKDOM och STRESS. Det råder dock ett komplext samband mellan dessa tre negativa S och träning. När såväl för mycket som för lite träning ökar risken för skador, sjukdom och stress, så medför välbalanserd träningsbelastning att risken för detta minskar.


Skador och krämpor

Det är ytterts få (om ens någon?) krämpa som blir bättre av att vila helt och hållet från fysisk aktivitet. Det handlar istället om att anpassa träningen utifrån din dagsform och dina förutsättningar.


Sjukdom och stress

Återkommande sjukom och/eller stress är ofta ett tecken på att ens livsstil inte riktigt är i balans. För stor fysisk och/eller psykisk belastning under för lång tid leder till att kroppens motståndskraft blir nedsatt, vilket kan bidra till att sjukdom och/eller stresstillstånd uppstår. Utsätts du för extra stor belastning under en tidsperiod är det extra viktigt att du sköter din "livsstilshygien":

  • Återhämtning – sömn, vila, avslappning
  • Fysisk aktivitet
  • Fullvärdigt näringsintag och timing i intaget
  • Prioritera dig själv med egentid

Hur jag får ORK (KRAFT) till TRÄNING:

Tidigare när jag påbörjat en tuffare träningsperiod har jag efter några veckor nästan utan undantag drabbats av sjukdom (infektion i övre luftvägarna) eller skador (ryggproblem eller  sträckning/bristning i benen). Anledningen till dessa bakslag beror oftast på att jag varit överambitiös i min strävan att förbättra min fysiska kapacitet. Jag har ökat belastningen för snabbt utan att ta hänsyn till det ökade behovet av återhämtning.


Nu har jag lyckats identifera ett flertal strategier som jag kan använda för att minska risken för stress, skador, sjukdomar och längre oönskade uppehåll i träningen:

  • Jag kör nästan aldrig långt OCH intensivt under enskilda träningspass, utan väljer att köra antingen långt ELLER intensivt under träningspasset
  • Jag varierar mellan olika typer av träningsformer och intensiteter för att variera belastningen mellan olika muskelgrupper och muskelfibrer
  • Jag kör funktionell styrka för att stärka upp min "coremuskulatur" (framförallt stabiliserande muskler i skuldra, mage, rygg och höft)
  • Jag lägger in extra vilodag om jag känner att kroppen är för sliten (hellre en dags extra vila än en veckas sjukdom)
  • Jag äter kosttillskott (vitamin-, mineral- och antioxidanttillskott från Nutriway) för att hjäpa mitt immunförsvar att klara av den ökade belastningen
  • Jag undviker stress genom att bestämmer mig för vad som är "good enough" (bra nog) i såväl arbete som i träning, för att inte hela tiden sträva efter perfektion (100%)

Imorgon sker publicering av tredje och sista delen i artikelserien, då jag behandlar ämnet LUST till TRÄNING

Kommentera gärna inlägget:

Bloggarkiv