Orsa Grönklitt Ski maraton 11/2 2012

TEAM D.E.HÄLSA bestående av Daniel Eriksson, Philip Lenekrantz, Hannes Persson och Klas Persson ska under 2012 genomföra "En Svensk Klassiker" (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet)

 

Som uppladdning inför Vasaloppet gav sig teamet iväg till Orsa Grönklitt 9/2-12/2 för skidträningsläger + seedningslopp för att slipa på skidformen samt om möjligt seeda upp sig några startled till Vasaloppet 4/3.

 

Lägret fick sämsta tänkbara start (redan innan resan börjat) genom att temets mest rutinerade skidåkare, Hannes Persson med hela en Vasaloppsstart redan, insjuknade i feber, huvudvärk, halsont och allmän trötthet. Hannes som är en otroligt lojal och viljestark person bestämde sig dock för att följa med för att hjälpa till som expertis inom vallning och sköta liverapporteringen från skidloppet. Något som uppskattades stort av såväl teamet som supportrar. Tusen tack Hannes!

 

Vi fick lov att planera skidåkandet noga under lägret för att få både kvantitativ som kvalitativ skidträning utan att för den del slösa på energi inför Seedningsloppet. Upplägget för dagarna fick därför denna struktur:

 

Torsdag 9/2
25km skidåkning strax under tävlingstempo (em)

 

Fredag 10/2

7km lugn skidåkning (fm)

7km teknikträning med skidinstruktör (em)

 

Lördag 11/2

Seedningsloppet Orsa Grönklitt Ski maraton 42km

 

I sitt försnack inför skidloppet beskrev Hannes teamets deltagare samt tippade inbördes placering i loppet. Experten prickade helt rätt på placeringarna!

 

Klas Persson. Presterar alltid, mest tävlingsinriktad, tveksam teknik men med vinnarskalle. Kan han återigen ha mörkat träningstimmar? uppbackad av den bäste vallaren är mitt tips att han tar hem segern

 

Philip Lenekrantz. När skidorna gick sönder under dagens tester gick han raka vägen till shopen och sa: ge mig det bästa ni har. Och det fick han. Kan överaska men ovan vid individuellt tävlande tror jag han blir trea.

 

Daniel Eriksson. Heltidsproffset med mest erfarenhet. Pratar gärna om "mentala mål" och "hitta sitt eget tempo". Detta är ord som ofta används av skidåkare som kommit tvåa, varför detta blir just eriksson placering imorgon

 

Teamet åkte tillsammans så gott som under hela loppet första varv (21km). I sista branta backen innnan varvning i stadion tappade dock Philip några sekunder. Klas och Daniel varvade på tiden 1:27:02 (plats 31 och 32) medan Philip fick tiden 1:27:40 (plats 39).

 

Daniel och Klas höll ihop under loppets sista varv fram till sista branta backen innan målgång, då Klas fick några meters lucka. Klas passerade mållinjen på tiden 3:02:29 (plats 23), Daniel 3:02:49 (plats 24) och Philip 3:13:01 (plats 56)

 

Dessa tider räckte för att flytta fram oss till startled 7 (av 10) i Vasaloppet, vilket innebär att ca 6000 personer startar före oss och ca 9000 startar efter oss.

 

Noterbart från Orsa Grönklitt Ski maraton:

  • Totalt deltog ca 1000 personer i tävlingen
  • Fredrik Byström (Sollefteå SK) vann tävlingsklassen på tiden 1:51:45
  • Före detta Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell (Grycksbo IF/OK) kom på fjärde plats i tävlingsklassen på tiden 1:53:58
  • Paralympiern och simmaren Anders Olsson, som är förlamad från midjan och nedåt, kom på plats 177 (av 189) i tävlingsklassen med tiden 3:11:37
  • Motionsklassen vanns av Erik Hedstad (Ingarö IF) på tiden 2:07:21
  • Totalt deltog 180 personer i motionsklassen

Sammanfattningvis så var detta ett mycket lyckat läger som gav enorm mersmak inför Vasaloppet om 2,5 vecka!

Kommentera gärna inlägget: