Axa Stockholm triathlon (olympisk distans)

Axa Stockholm triathlon blev en jättesuccé då jag kom i mål 40minuter snabbare än min målsättning och hade 24:e bästa tid totalt på löpningen!  Jag som 24 timmar innan start inte ens var säker på att jag skulle ställa upp i tävlingen...

 

Efter att ha velat fram och tillbaka de senaste dagarna huruvida jag skulle ställa upp i Axa Stockholm triathlon så bestämde jag mig ca 20 timmar innan loppets start för att bege mig upp till vår huvudstad för att tävla. Anledningen till att jag tvekade till att ställa upp i tävlingen var att jag kände att jag skulle behöva helgen på mig för jobb- och studieförberedelser för kommande vecka samt att det kändes bökigt och krångligt att få med cykeln på tåget och till hotellet.

 

Dagen innan loppet blev dock tävlingssuget så stort att jag lyckades övertyga den bekväma delen av min personlighet att jag skulle ångra mig om jag inte genomförde tävlingen, eftersom jag tränat hela sommaren inför loppet (cykling och löpning alltså, inte simning - vilket skulle visa sig senare under loppet).

 

Med mig på resan fick jag två av mina största supportrar och tillika serviceteam (som fotodokumenterade och höll koll på bagage under tävlingen), mamma och pappa. Tur att vi övat på att leva tätt ihop, eftersom hotellrummet inte var stort mer än 20 kvm.

 

Eftersom jag genomfört de senaste två motionsloppen (Katrineholm triathlon och KK-joggen) i hällregn och gråmulen himmel, så var det en glad överraskning som mötte mig när jag kl 6.30 på tävlingsdagen satte mig ner för att inta hotellfrukost. Klarblå himmel och strålande solsken! Även om jag inte tycker att min tävlingsprestation påverkas så mycket av väderförhållandena, så är det betydligt roligare att tävla när solen skiner.

 

Målsättningen för loppet var att ta mig i mål på en tid under 3tim 20min, genom att simma 1500meter på 45min, cykla 40km på 1h 40min, springa 10km på 50min samt använda 5min för att växla mellan simning/cykling och cykling/löpning. Jag vågade inte sätta målet högre eftersom jag inte tidigare genomfört så lång distans i triathlon (framförallt inte cyklat eller simmat efter att ha simmat så pass långt).

 

Eftersom jag inte kommit till skott med simträning så bestämde jag mig för att starta längre bak i ledet för att slippa trängas och bli omsimmad av så många. Jag växlade simsätt mellan bröstsim (80%) och crawl (20%). Hade jag varit en bättre simmare så hade det varit riktigt trevligt att ta sig fram mellan de solreflekterande vågorna i Djurgårdsbrunnsviken. Tror dock att jag var bland de långsammaste 100 i simmomentet.

 

Jag tog mig upp på land efter simningen på 37min med lätt stumma armar och ben (jag simmade således 8min snabbare än målsättningen, även om jag var 16min långsammare än den snabbaste). Växlingen tog ca 3min, efter att jag fått vända tillbaka till växlingszonen pga att jag glömde ta på mig cykelhjälmen.

 

Att cykla på avspärrade gator på Strandvägen - förbi slottet och Gamla stan - Södermälarstrand - Västerbron - Norrmälarstrand - med vändpunkt vid Stadshuset i gassande solsken var en fantastiskt härlig upplevelse. Cyklingen kändes såpass lätt att jag till och med hann med att njuta av upplevelsen.

 

Eftersom det var flera olika startgrupper med olika starttid så är det svårt att veta vilken plats jag kom på i de olika momenten (innan den officiella resultatlistan publiceras). Tror att jag kom ungefär mitt i fältet på cykelmomentet med en tid på 1h 16min och snitthastighet på 30,2km/h (24min snabbare än målsättningen, även om jag var 40min långsammare än den snabbaste). Trots att det kändes som ryggen skulle gå av när jag klev av cykeln och bytte till löpskor så gick växlingen på ca 2min.

 

Nu var det dags för min paradgren, löpningen! Trodde att benen skulle kännas stumma efter nästan 2 timmars fysisk aktivitet, men det var nästan som benen svävade fram. Löpningen utfördes på en 2,5km slinga på gärdet, så det var en enorm energikick att konstant ligga i "omkörningsfilen" och springa förbi alla triathleter med stumma ben. Det var först på sista varvet som benen kändes lite stumma. Som tur var blev jag omsprungen av en person vid varvningen, som jag bestämde mig för att ta rygg på för att hålla tempo. Med en km kvar var benen lätta igen, så jag gick om och satte i en långspurt (i 3:48 min/km tempo) mål.

 

Jag lyckades under löpningen hålla ett tempo på 4:07 min/km vilket gav en löptid på 41min 3sek och en 24:e plats totalt i löpmomentet (9min snabbare än målsättningen även om jag var 8,5 min efter den snabbaste)

 

Jag är otroligt nöjd med min prestation på triathlontävlingen, både tidsmässigt och placeringsmässigt då jag slutade på plats 249 och 610 som tog sig i mål. Då gör det inte lika mycket att vi inte hann gå av tåget i Katrineholm på vägen hem, utan fick åka till Hallsberg för att byta till ett tåg tillbaka till Katrineholm (även om jag då var mer irriterad än jag varit på ungefär 5år - fysisk trötthet, sömnbrist och att inte duschat efter triathlontävlingen var ingen bra kombination med SJ). Idag är det dock redan en rolig händelse som jag kan skratta gott åt :-)

 

Nu blir det en vecka med lättare träning innan det är dags för specialträning inför Halva Lidingöloppet (15km), vilket innebär den avslutande tävlingen av Halvklassikern. Målet är en tid under 1h 10min, vilket innebär ett snittempo på 4:30min/km

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv